27. hét - összefoglalás

2011.07.10. 13:00

Befejeződött a felkészülés! A hét alapjában jól sikerült, de volt rossz dolog is egy kis sérülés formájában. Remélem sikerül túljutni rajta. A hetet egy könnyű montival és közös reggelivel zártunk le Myke-kal, aki mint IM + egy év crossfit után olyan perfekt fizikummal rendelkezik, hogyha először látnám és valaki elkezdené sorolni az olimpiai számokat, a háromnegyedéről simán elhinném, hogy abból tagja az olimpiai keretnek! Respect! :)

Edzésidő: 9 óra 45 perc 

Az úszás és a bringa rendben lesz, a futást a következő 23 pihenőnap után remélhetőleg meg tudom csinálni. A továbbiakban a frissítési terv és a logisztika csiszolása a feladat. Külön fejtörést okoz egy esetleges 35 fokban zajló bringa-futás kombóra való felkészülés, már ami a hűtést és a speciális igényeket illeti! Az időjárás mindenkit egyformán érint, ennyiben igazságos a dolog, de van aki a meleget jól, illetve rosszul tűri (én az utóbbi vagyok). 

A továbbiakban edzés szempontjából megpróbálom Joe Friel Going Long c. könyvében leírtakat követni. Ő az utolsó hetet "Race Week"-nek hívja, az előtte lévő kettőt "Peak Week"-nek. Most tehát a Peak Week 01 jön. A "peak" nem az edzésmennyiségre utal, hanem a formaidőzítésre. Jövő hétre mindössze két kombinált edzést ír elő. Az első a hét közepén 60 perc bringa, 30 perc ráfutás. A következő szombaton, 3 és fél óra bringa, és 1 óra ráfutás.  Ezenkívül az úszást lehet folytatni, a szokásos mennyiségben. Nekem ez egy  alkalom lesz, kb. 2km.  A sérülés miatt a futásokat kihagyom, így csak egy úszás és két bringa a terv. 

Mindenkinek jó taperinget! 

Egyszer fent, egyszer lent...

2011.07.09. 22:38

Fent :) 

Ma megvolt az utolsó 100 feletti bringa. Sikerült 144 km-en kerek 30-as átlagot menni 131/min átlagpulzus mellett nagyobb megzuhanás nélkül. A pálya a szokásos Szentendrei-szigeti sík terep. Nekem ez nagy dolog, persze minden relatív, más ezt virágszedegetős tempónak hívja! :) 

Az utolsó körben szembe jöttek IM-Schwarczi és Baka (IM-jelölt) urak, vidáman rámköszöntek. Utánuk is mentem, de már kocsival, így is csak Kisorosziban értem utol őket egy kútnál! :)

Lent :(

A csütörtöki futás (21K) után a futómű bemondta az unalmast. Dg.: posterior shin splints, a tibialis posterior izom inának túlterheléses sérülése, plusz térd belső oldalszalag húzódás. Több hónapja érik ez, de nem vettem elég komolyan. Először csak a cipőt és a betétet cseréltem ki, de nem használt. Akkor kellett volna néhány hét futásszünetet tartani, de erre csak akkor vetemedik az ember egy IM felkészülés közepén, ha már lábra sem tud állni. A konkrét okot egyelőre csak gyanítom: a jobb lábfejemet úgy tűnik kissé kifelé fordítom a balhoz képest (annak semmi baja), így azon erősebb a pronáció, ami egyébként is nagyon durva nálam, és fokozott terhelést ró a talpat befelé fordító (supináló) tibialis posterior inára. Az eredmény jelentős belső boka körüli fájdalom terhelésre. A kifelé forduló lábfej miatt terhelődött fokozottan a belső térd oldalszalag is, ami régen sérült volt. Péntek reggel alig tudtam lábra állni. Úszni voltam, ott semmi gond, utána intenzív R.I.C.E, majd elbicegtem venni "térdgépet", és Kinesio tape-et. Ez utóbbi egy napig volt fent, de már leszedtem, mert erre úgy tűnik nem jó. Végül a R.I.C.E használt, mára már a járás megy, de futni nem tudnék. Ítélet: két hétig a futás letiltva, a verseny hetében max. 15-20 perces átmozgatás engedélyezett. Egyébként pedig térdre imához, 30-án este 6 után - a maraton második felében - kiderül bírja e a futómű, vagy jön a gyaloglás. A fagyasztó spray-t már mindenesetre megrendeltem...

süti beállítások módosítása