12. hét - összefoglalás

2011.03.31. 22:01

Ezt a hetet csúnyán eltaktikáztam!

A hét közepén lenyomtam két 2 órás görgőzést, de túl későn kezdtem. Az elsőt majdnem éjfélkor fejeztem be. Ez ilyenkor felpörget, legalább egy óra amíg el tudok aludni. Az alvás sem megy jól ilyenkor, úgyhogy a hét végére szép kis alváshiányt szedtem össze. Pénteken erre jött egy ügyelet, szombat reggel pedig rohanás Zita iskolai ünnepségére, ahol több mint 4 órát álltam fotózás-videózás miatt. Végül egy torokfájás + fejfájás kombó megadta a kegyelemdöfést. Semmi erőm nem volt a hétvégén felmászni a biciklire, ha a futásra gondoltam rosszul voltam. 

 

 

 

 

 

 

 

5 óra 20 perc a mérleg.  :( 

(12 óra volt a terv)

Tanulság: 

Aludni muszáj, különben borul az egész program. Kerülni kell a nagyon késői edzést.

Az időbeosztásban a nehézséget most az esti fürdetési blokk jelenti, ami 7-8 óra között van, így a két órás görgőzés nem fér be a hazaérkezésem és ezen program közé. Ezért csak akkor tudom kezdeni ha már alszik a csipet-csapat. 

A megoldás az lesz, hogy a jó idő megérkeztével mehet a szombat reggeli hosszú bringa a szabadban, így elég lesz hétközben 2x1 óra szobabringázás. Egy órás meneteket pedig be tudok iktatni estére is. 

Addig is egy kép a Support Team-ről: 

52.79 km

2011.03.24. 22:45

egy helyben:

Így néz ki ha valaki elfelejti kikapcsolni a GPS-t görgőzés közben.

Szegény Garmin velem együtt izzadt 2 órán keresztül fogvicsorgatva, hogy belője a műholdakat a szoba közepéről...:) Az epicentrum egyébként stimmel!

11. hét - összefoglalás

2011.03.21. 22:58

Ez a hét már kicsit jobban sikerült! Volt egy pár két órás görgőzés, ahol kezdek némi fejlődést felfedezni! A pulzus már nem emelkedik annyira meredeken, és 70 percnél a szokásos holtpont is kezd eltűnni újabban.

Újraindult az úszás is. Két hónap kihagyás után ott folytattam ahol abbahagytam. Úgy látszik sem fejlődni, sem visszaesni nem tudok ebben a számban! :)

Úszás:   42.5 perc        -   2 km

Bringa:   7 óra            -   190 km

Futás:   3 óra 38 perc  - 39 km

Erősítés:  nem volt

Összesen:  11 óra 20 perc

Jövő hétre már csináltam tervet, majd kiderül mi lesz belőle. Mindenesetre fizikálisan most a legdurvább 20 hét jön az életemben. Átlag 12 órás heteket kellene tartani - némi periodizációval tarkítva persze... Érdekes lesz!

Egyéb hírek:

- Úgy tűnik újraindult a Triatlon Magazin. Érdekes linkek vannak az egyik lap alján! :))

- Breaking news!!! Nálunk is van már többnapos montain bike maraton! A TRANS HUNGÁRIA MARATON idén augusztus 17-20 között Nagymarostól  - Tokajig végigszeli hosszában az Északi-középhegységet. Nagyjából napi 100km-es etapokkal kemény erőpróba. Az idén nem is mernék rá nevezni, talán jövőre. Mindenesetre sok sikert a rendezőknek! Kívánom, hogy jöjjön be minden számításuk és innentől legyen ez a versenynaptár része!

Tizedik hét - összefoglalás

2011.03.21. 22:39

A rend kedvéért beszámolok erről is - utólag.

A hét elején még a betegség miatt nem csináltam semmit. Futni nem akartam, ezért bringával kezdődött a visszatérés. A görgő amit használok nagyon realisztikus, az ellenállás nagyjából annyi az adott sebességnél, mintha igazi bringán, síkon tekernék ugyanolyan tempóval. Ezért számolom a görgőn is a kilométereket - bár az egyes edzések időre mennek.

Úszás:   nulla

Bringa:  5 óra 30 perc  - 148 km

Futás:   40 perc -  6.7 km

Erősítés: nulla

Összesen: 6 óra 10 perc

Ezzel befejeződött az első 10 hét, ami az edzésterv szerint a "base period" lett volna. Innentől jön a "build period" 10 héten át. Mostantól lesznek "feladatok" is az adott távokon belül, többnyire intervallum jellegűek. A mennyiség is nőni fog (innen mondjuk nem lesz nehéz...:)

 A hét elején a betegség és a baba hazaköltöztetése miatt még tartott a szünet. Szombaton a görgőzés jól indult, de a tervezett 2:30 helyett 2:05-nél abbahagytam még nem éreztem jól magam. Másnap megkíséreltem egy négy körös szigetfutást, de egy kör után szintén éreztem, hogy még nem gyógyultam meg teljesen. 

A heti adag így 2 óra 35 p lett. Nem baj, előbb utóbb jön a feltámadás! :)

 

 

 

 

 

 

A két órás görgőzés után már többet tudok mondani az új nyeregről

A fenék ennél is ugyanakkora felületen fekszik fel, mint a többi nyeregnél, ezért az altestet érő nyomás ugyanakkora. Tehát ez is ugyanúgy nyom, csak nem ott ahol a hagyományos nyergek. Ennél nincsenek elnyomva a fütyköst ellátó erek, ezért tényleg nincs zsibbadás! Egyelőre könyöklő nélkül próbáltam normál országúti bicajon, tehát nem időfutam pozícióban, de gondolom úgy is hasonlóan működik. 

-----

Indul egy amatőr országúti versenysorozat Erste Tour néven. Az oldalukon még nincs sok részlet az egyes futamokról, mindenesetre jónak látszik. Valami rémlik, hogy ezek a futamok már léteztek eddig is, de most összefogták őket. A "felkészülés" menűpontban van néhány okosság, amit érdemes elolvasni!  

-----

Amíg nem tudok újra teljes intenzitással készülni, legalább megpróbálok súlyt csökkenteni. A legújabb hülyeség, hogy naplózom az összes bevitt kalóriát legalább látni fogom hol szúrom el! :)  Találtam hozzá jó kis nyomtatható naplót:  itt

Mindenkinek jó edzést a következő hétre!  

 

3%

2011.03.01. 22:33

Vasárnap óta küzdök a torokgyulladás + hőemelkedés kombóval, úgyhogy még ennek a hétnek sem a főnix lesz a címerállata! 

Miközben a többi blogon nyálcsorgatva olvasom, ahogy a többség kint a terepen aprítja a kilómétereket addig én sajnos csak egy elméleti anyaggal tudom szórakoztatni a nagyérdeműt: 

 

Pár éve, ha szóba került, hogy mennyit is kellene mozogni az egészséges életmódhoz, mindenkinek feltettem egy tesztkérdést. 

Először is saccoljuk meg, vajon egy természetben élt, vagy élő, „nem elpuhult” embercsoport tagjai (pl. ősember, bennszülöttek, stb..) idejük hány százalékát töltethették mozgással!

Ebben benne van vadászat, harc, menekülés, és minden egyéb intenzív mozgással járó tevékenység. 

Lelki szemeink előtt ilyenkor megjelenik Winnetou, Tarzan esetleg egy Conan külsejű harcos, akinek megjelenését manapság is szívesen elfogadnánk. A kapott válaszok nagyjából 15 és 50% közé estek, többnyire 20-30%-ot mondtak. Tehát egy ilyen „harcos” az ideje 20-30%-át intenzív mozgással tölthette a közvélekedés szerint. 

A második kérdésem úgy szólt, hogy akkor ennek fényében úgy érzésre mennyi lenne az a mozgásmennyiség, amit nekünk „elpuhult” civilizált embereknek kellene végeznünk ahhoz, hogy jól nézzünk ki, egészségesek maradjunk, és még összeegyeztethető lenne rohanó életmódunkkal? 

A 20-30%-nál persze mindenki kevesebbet mondott. Nagyjából úgy 10-20%-ot tippeltek, de figyelemreméltó, hogy soha senki nem mondott 10%-nál kevesebbet!

Ekkor beszélgetőpartneremnek feltettem a végső kérdést. El tudja e képzelni, hogy az ideje 3%-át rendszeres aktív mozgással, sportolással tölti?

Erre mindenki magabiztosan rávágta, hogy természetesen, ez abszolút megvalósítható! 

Na, akkor számoljunk egy kicsit! Egy hét 168 órából áll, ennek 3%-a 5 óra.

Hányan vannak, akik felnőttként rendszeresen heti nettó öt órát intenzív mozgással töltenek?  Hát igen, a tapasztalatok szerint nem sokan! Sőt, ha valaki beszámol arról, hogy heti öt órát edz rendszeresen, azt az emberek már aktív sportolónak tekintik, pedig fél perccel ezelőtt szinte magától értetődőnek tűnt, hogy az élet fontos dolgai minden további nélkül bele kell, hogy férjenek az időnk 97%-ába és igazán nem nagy dolog, azt a pici 3%-ot mozgásnak szentelni! 

Amikor erre rádöbbentem úgy 6-8 évvel ezelőtt, azt tűztem ki célul, hogy minden héten mozogjak legalább 5 órát. Hihetetlen - és ezzel szerintem nem vagyok egyedül - de a fenti paradoxon ellenére évekig nem voltam képest azt a vacak 3%-ot sem sportolásra szánni. Pedig „akartam”!

Ezzel nagyon sokan vannak így. Az utolsó pillanatban ugyanis mindig közbejön valami fontosabb, elfogy a motiváció, nincs hol, mivel, kivel, stb… Valami nyomós ok mindig van!  

Ez most arról jutott eszembe, hogy az edzesonline.hu statisztikája szerint, ahol éppen tegnap volt két éve, hogy elkezdtem regisztrálni az edzéseket, átlagban pont heti öt órára jön ki az elvégzett edzésmennyiség. Tehát az elmúlt két évben az életem 3%-át töltöttem aktív mozgással.

Ebben benne van a majdnem egy évig tartó felkészülés a maraton futásra, számos MTB futam, edzés a triatlon versenyekre, VB indulás, stb…, melyeket a kívülállók egy része már-már hajlamos az extrém kategóriába sorolni.

Az átlagember például emberfeletti dolognak tartja egy maraton lefutását, a felkészülést pedig úgy gondolja lehetetlen lenne végigcsinálni. Pedig a 3%-ból átlagos, de inkább az alatti képességgel még a 4 óra alatti eredmény is elérhető volt, ami egy ilyen versenyen a mezőny első fele… 

Belegondolva, hogy az elmúlt két évben mennyit javult az általános közérzetem és mennyivel jobban érzem magam a bőrömben, ez a 3% a lehető legjobb befektetés volt.

Akinek hiányzik a motiváció a mozgáshoz, gondoljon erre a 3%-ra és arra, hogy mi az a fontos dolog, amivel érdemes ezt felcserélni! 

 

Megjegyzés 1:

Tudományos források szerint az optimális mozgásmennyiség az egészségmegőrzéshez a heti hat alkalommal végzett, napi 40-45 perces aerob tevékenység. Ez nagyjából éppen 5 óra mozgás hetente! 

 

Megjegyzés 2:

Ironman-hez persze kevés a heti öt óra, oda kicsit több kell! J

 

 Nem túl acélos, a képen rajta van minden... Nem is részletezem. 

 

 

 

 

 

 

 

Az összes idő 3 óra 40 perc. 

Közben viszont felmerült egy érdekes probléma. 

A két órás görgőzés alatt végig ugyanazt a pedálfordulatot és ellenállást tartva elég meredeken emelkedett a pulzusom, pedig az elején baromi könnyűnek tűnik a tekerés és a végén sem túl nehéz. 

Futásnál nincs ilyen meredek pulzusemelkedés. 

Ld. a két ábrát. Mindkettőnél 2 óra volt az időtartam. A futásnál az utolsó negyedben jelentősen begyorsítottam, ezért kezd emelkedni jobban, de még is sem annyira meredeken. Az első kép a bringa, a második a futás. A piros a pulzus. 

  A bringa alatt megittam 1.5 liter izot, tehát nem a kiszáradástól volt. 

Most vagy ennyire gatya vagyok bicajból, vagy ez a görgő miatt van? Van valakinek ötlete? 

Még egy adalék, hogy a görgő szombat este volt, vasárnap este pedig lesúlytott rám egy csúnya torokgyulladás.