3%

2011.03.01. 22:33

Vasárnap óta küzdök a torokgyulladás + hőemelkedés kombóval, úgyhogy még ennek a hétnek sem a főnix lesz a címerállata! 

Miközben a többi blogon nyálcsorgatva olvasom, ahogy a többség kint a terepen aprítja a kilómétereket addig én sajnos csak egy elméleti anyaggal tudom szórakoztatni a nagyérdeműt: 

 

Pár éve, ha szóba került, hogy mennyit is kellene mozogni az egészséges életmódhoz, mindenkinek feltettem egy tesztkérdést. 

Először is saccoljuk meg, vajon egy természetben élt, vagy élő, „nem elpuhult” embercsoport tagjai (pl. ősember, bennszülöttek, stb..) idejük hány százalékát töltethették mozgással!

Ebben benne van vadászat, harc, menekülés, és minden egyéb intenzív mozgással járó tevékenység. 

Lelki szemeink előtt ilyenkor megjelenik Winnetou, Tarzan esetleg egy Conan külsejű harcos, akinek megjelenését manapság is szívesen elfogadnánk. A kapott válaszok nagyjából 15 és 50% közé estek, többnyire 20-30%-ot mondtak. Tehát egy ilyen „harcos” az ideje 20-30%-át intenzív mozgással tölthette a közvélekedés szerint. 

A második kérdésem úgy szólt, hogy akkor ennek fényében úgy érzésre mennyi lenne az a mozgásmennyiség, amit nekünk „elpuhult” civilizált embereknek kellene végeznünk ahhoz, hogy jól nézzünk ki, egészségesek maradjunk, és még összeegyeztethető lenne rohanó életmódunkkal? 

A 20-30%-nál persze mindenki kevesebbet mondott. Nagyjából úgy 10-20%-ot tippeltek, de figyelemreméltó, hogy soha senki nem mondott 10%-nál kevesebbet!

Ekkor beszélgetőpartneremnek feltettem a végső kérdést. El tudja e képzelni, hogy az ideje 3%-át rendszeres aktív mozgással, sportolással tölti?

Erre mindenki magabiztosan rávágta, hogy természetesen, ez abszolút megvalósítható! 

Na, akkor számoljunk egy kicsit! Egy hét 168 órából áll, ennek 3%-a 5 óra.

Hányan vannak, akik felnőttként rendszeresen heti nettó öt órát intenzív mozgással töltenek?  Hát igen, a tapasztalatok szerint nem sokan! Sőt, ha valaki beszámol arról, hogy heti öt órát edz rendszeresen, azt az emberek már aktív sportolónak tekintik, pedig fél perccel ezelőtt szinte magától értetődőnek tűnt, hogy az élet fontos dolgai minden további nélkül bele kell, hogy férjenek az időnk 97%-ába és igazán nem nagy dolog, azt a pici 3%-ot mozgásnak szentelni! 

Amikor erre rádöbbentem úgy 6-8 évvel ezelőtt, azt tűztem ki célul, hogy minden héten mozogjak legalább 5 órát. Hihetetlen - és ezzel szerintem nem vagyok egyedül - de a fenti paradoxon ellenére évekig nem voltam képest azt a vacak 3%-ot sem sportolásra szánni. Pedig „akartam”!

Ezzel nagyon sokan vannak így. Az utolsó pillanatban ugyanis mindig közbejön valami fontosabb, elfogy a motiváció, nincs hol, mivel, kivel, stb… Valami nyomós ok mindig van!  

Ez most arról jutott eszembe, hogy az edzesonline.hu statisztikája szerint, ahol éppen tegnap volt két éve, hogy elkezdtem regisztrálni az edzéseket, átlagban pont heti öt órára jön ki az elvégzett edzésmennyiség. Tehát az elmúlt két évben az életem 3%-át töltöttem aktív mozgással.

Ebben benne van a majdnem egy évig tartó felkészülés a maraton futásra, számos MTB futam, edzés a triatlon versenyekre, VB indulás, stb…, melyeket a kívülállók egy része már-már hajlamos az extrém kategóriába sorolni.

Az átlagember például emberfeletti dolognak tartja egy maraton lefutását, a felkészülést pedig úgy gondolja lehetetlen lenne végigcsinálni. Pedig a 3%-ból átlagos, de inkább az alatti képességgel még a 4 óra alatti eredmény is elérhető volt, ami egy ilyen versenyen a mezőny első fele… 

Belegondolva, hogy az elmúlt két évben mennyit javult az általános közérzetem és mennyivel jobban érzem magam a bőrömben, ez a 3% a lehető legjobb befektetés volt.

Akinek hiányzik a motiváció a mozgáshoz, gondoljon erre a 3%-ra és arra, hogy mi az a fontos dolog, amivel érdemes ezt felcserélni! 

 

Megjegyzés 1:

Tudományos források szerint az optimális mozgásmennyiség az egészségmegőrzéshez a heti hat alkalommal végzett, napi 40-45 perces aerob tevékenység. Ez nagyjából éppen 5 óra mozgás hetente! 

 

Megjegyzés 2:

Ironman-hez persze kevés a heti öt óra, oda kicsit több kell! J

 

A bejegyzés trackback címe:

https://op-ironman.blog.hu/api/trackback/id/tr432702746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PecsiPeter · http://pecsipeter.blog.hu/ 2011.03.01. 23:51:08

Először is jobbulást!
Tökre bírom amikor ilyen tudományos és precíz dolgokat írsz ;)!
Ezek olyan racionális dolgok ;).
Jól tetted,hogy elkezdtél sportolni!
Sőt én úgy látom,hogy egyre több ember adja valamiféle mozgásra a fejét ami jó dolog.
Mindenkinek hajrá!

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2011.03.02. 08:12:56

Érdekes, hogy tényleg 3-5%-ról beszélünk. Eddig ezt nem is számoltam.
Tényleg megéri.

2 éve kezdtél sportolni? Az Ironman miatt vagy "csak" fogyni akrtál?

Jobbulást!

laciii79 2011.03.02. 11:57:18

Nagyon jó írás!!! Egyrészt, mert tök jó stílusban írsz, másrészt, mert arról szól, amiről.
Sok emberrel el fogom ezt olvastatni. :-)
Köszönöm!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2011.03.04. 22:14:19

@PecsiPeter: a kaja viszont még mindig megoldatlan probléma. Erre is kéne valamilyen tuti módszer.

@Vasapu: igazán rendszeresen 2.5 éve kb.
@laciii79: köszi!

update:
csütörtökön a baba hazajött és én is meggyógyultam, szombatottól a kaland folytatódik...

PecsiPeter · http://pecsipeter.blog.hu/ 2011.03.04. 22:52:38

@Ivan Grasso:
örülök,hogy teljes a létszám otthon Nálatok! ;)
Meg,hogy meg is gyógyultál.
A kaja az egyik legegyszerűbb:
nem eszel semmit és fogysz :) , lakat a hűtőre :)
(sajnos nem csak zsírból)

ironsun 2011.03.05. 08:31:32

A cikk elgondolkodtató, oktatni kellene az ilyesmit. Szombattól hajrá!

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.03.05. 14:30:20

Nagyon jó az írás!

(ergo: érdemes volt megbetegedni! 8D)

Engem ezen a dolgon kívül - amit leírtál - még az idegesít, amikor az emberekkel nem lehet kommunikálni, és nem tartanak be dolgokat.

Ez végül is ugyanaz: az emberek nagy része hazudik saját magának is!

Elmondom konkrétan mire gondolok:

Van egy ember, akinek mondjuk van kb 3 telefonszáma, 3 emailcíme, iwiw, facebook, msn, skype, stb, de retteg attól ,hogy a családon kívül bárki felhívja. (és ez teljesen általános)

Soha nem próbálta még ki milyen az, ha tényleg elérhető lenne, mert még kipróbálni is retteg, + nem is tudná kezelni.

Szóval egy fiktív dologtól retteg.

És ha véletlenül felhívod azonnal bejelenti hogy nem ér rá. Megkérdezed mikor ér rá esetleg? Válasz: mondjuk 5 után. Erre felhívod 5 után: nem veszi fel.

Az emberek nem csak egymásnak hazudnak, hanem maguknak is szeretnek. Mindegy hogy kommunikáció, ígéret vagy testmozgás. Az emberek 80-85%-ára ez csont nélkül igaz.

Na be is fejezem! Fuj fuj fuj 8D

Mindenesetre nagyon jó volt az írásod.

ztoto 2011.03.05. 19:16:18

Nagyon jó írás, köszi!!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2011.03.07. 09:17:04

@ironsun: @WITCH: @ztoto:
Örülök ha tetszett, ha lesz akár egy ember akit ez rendszeres mozgásra motivál, már megérte leírni.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.03.11. 12:25:48

@Ivan Grasso:

Igen, döbbenetes hogy a 4-5% (amire azt hiszi szinte minden ember hogy talán mozog) fényévekre van az emberek valós mocorgásától.

4-5% az nem kevesebb mint heti 10-11 óra, amiből már akár (persze ha jól csinálja az ember) IM-et is lehet menni!

Ez a döbbenetes!

Persze TV nézésre nem sajnálják az időt.

Egyébként egy átlagos ember kb 30 órát néz tévét hetente.

Ha ebből 5 órát görgőzne bringán(TV közben!), és 10 órát edzene, akkor még mindig 25 órát tudna TV-t nézni!!!

(Nem maradna le semmiről)

Viszont hirtelen lenne 15 órája a teljes IRONMAN felkészülésre.

Azt meg már el se tudom képzelni milyen lenne, ha minden háztartásban legalább egy órát beszélgetnének egymással az emberek naponta a TV kárára, (heti 7 óra), és még így is tudnának TV-t nézni heti 13 órában! ;)

Mekkora fejlődés lenne ez pszichológiailag...

laciii79 2011.03.12. 19:29:00

@WITCH: Heti 30 óra???? Biztos ez? Az több, mint napi 4 óra!! Ez lenne az átlag, tehát nem valami kirívó eset? Honnan az adat? Ha ez valóban így van, az döbbenetes...
Amúgy teljesen egyetértek. A "nincs időm sportolni" dumát már rég' nem veszem be.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.03.12. 23:40:37

@laciii79:

Tévénézési idő (Average Time Viewing –ATV (perc)): az egy főre jutó nézett idő, azaz a teljes célcsoport tagjai átlagosan hány percig nézték az eseményt. Ezzel a mutatóval mérjük elsősorban a napi televíziónézés alakulását. Pl: a teljes népességre vonatkozó ATV összege 260 perc azt jelenti, hogy egy fő átlagosan 4 óra 20 percet tölt naponta a képernyő előtt.

A magyarok átlagosan napi négy óránál is többet szánnak tévézésre, amivel a világ élvonalába tartozunk - az viszont kevéssé köztudott, hogy az átlag magyar internetező közel 3,5 órát tölt naponta az internet előtt.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2011.03.13. 10:54:54

@laciii79: Ez tényleg annyi, én is valami 4 és fél órára emlékszem naponta, de Witch tudja a precíz értéket. Durva ugye?
süti beállítások módosítása