Fast Recovery!

2011.02.12. 15:06

Csütörtökön kemény nap volt a melóhelyen, több mint 24 óra után, péntek délelőtt szabadultam kb. 2 óra alvással a hátam mögött. 

Régebben ilyenkor ez a nap már kukába ment, értelmes dolgot nem igazán tudtam csinálni. Többnyire elaludtam, majd este ébredtem persze még mindig fáradtan, de már elég frissen ahhoz, hogy utána amikor kellene ne tudjak újra elaludni! Így ez a következő éjszaka sem volt ideális. Végül 2-3 nap volt amíg teljesen kipihentem magam... 

A rendszeres mozgással ez kicsit megváltozott pozitív irányba!

 Mivel az edzésterv szent, ezért már tavaly rákényszerültem, hogy ilyen kevés alvás után is megcsináljak egy-egy betervezett menetet. A maratoni felkészülésnél néha a 32km-es hosszú futást is így kezdtem, ami elsőre kegyetlenségnek tűnik, viszont meglepődve tapasztaltam, hogy a szellemi-idegi fáradtság nem rontotta különösebben a fizikai teljesítményemet. Sőt utána ezt a jellegű fáradtságot majdnem teljesen kipihentem, csak az izomfáradtság maradt. Persze az alvás is sokkal jobban ment utána. Összességében sokkal hamarabb kipihentem magam, mintha otthon bámultam volna ki a fejemből, amíg el nem alszom ültő helyemben.  

Így hát péntek délelőtt is az aktív utat választottam. Először letoltam 3 kört a Szigeten. Eredetileg csak lazán kocogni akartam, de a második körben megjött az étvágy és kicsit gyorsítottam, innentől két körben 5:05-5:25 körüli tempóval mentem. A fizikai fáradtság szinte teljesen kimosta belőlem az idegi-szellemi fáradtságot, nagyon jó volt. (p.avg 155/min 5:28-as átlagtempó a teljes távon)

Utána otthon zuhanyzás, ebéd, majd ellmentünk bevásárolni Ákossal (6). Este pedig jött egy 90 perces görgőzés stabil tempóban. Ha nem ezt tettem volna, akkor elalszom a kanapén, felébredek mondjuk éjfélkor, utána nem tudok elaludni két-három óráig és így a következő napom sem oké. Így viszont pörgetés közben megnéztem egy jó kis filmet laptopon fülhallgatóval, miközben a gyerekeim mellettem játszottak a szőnyegen, Timi nézte a tévét, közben néha szóltunk egymáshoz. Családi idill! Utána megfürdettük a gyerekeket és 21:30-kor úgy zuhantam az ágyba mint egy balta. 

Szombaton 9 óra alvás után, kipihenten ébredtem. Most kora délután van. Már rengeteg mindent elintéztem, közben délelőtt volt egy 10K futás a Városligetben, este pedig lesz egy köredzés! 

Tanulság: aki szellemi-idegi munkát végez, nyugodtan menjen el utána sportolni, még akkor is ha egyébként hullafáradtnak érzi magát. Megéri! Utána sokkal gyorsabb a regeneráció.

süti beállítások módosítása